Εγκαινιάστηκε χθές η σύγχρονη εικαστική έκθεση “Ωδή στη θάλασσα” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά.

51 προσωπικές προσεγγίσεις μέσα από τα έργα τους προσφέρουν οι καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από τους στόχους και το περιεχόμενο των προγραμμάτων “ΟΛΚΑΣ” (www.olkas.net) και “ΛΙΜΗΝ” (www.limenproject.net) που υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων.

Σπουδαστές από το 3ο εργαστήρι ζωγραφικής και το εργαστήρι χαρακτικής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, φιλοτέχνησαν μια σειρά έργων σύγχρονης αισθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάνω σε χαρτί και καμβά, χαράξεις σε μήτρες και εκτυπώσεις με μονότυπα – μονοτυπίες, αναγλυφοτυπίες, ηλεκτρονικές εκτυπώσεις, με συνδυαστικά τεχνοτροπικά συστήματα καθώς και κατασκευές – εγκαταστάσεις.

Η θάλασσα εκτός από ζωοδόχος πηγή αποτελεί το συνδετικό στοιχείο μεταξύ των πολιτισμών, παρελθόντων παρόντων και μελλούμενων, τόνισε ο επιβλέπων καθηγητής χαρακτικής Μανόλης Γιανναδάκης .

Η Δρ. Αναστασία Τούρτα, διευθύντρια του ΕΚΒΜΜ υπογράμμισε τη σημασία της φιλοξενίας της έκθεσης σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, όπου εκτίθενται μεγάλης αξίας αρχαιότητες, που εντοπίστηκαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.Επίσης, τόνισε την σημασία της έκθεσης η οποία οργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «ΛΙΜΗΝ» που υλοποιεί το ΕΚΒΜΜ σε συνεργασία με οκτώ φορείς από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Γεωργία (www.limenproject.net).

Ο Μανόλης Γιανναδάκης και ό επιβλέπων καθηγητής ζωγραφικής Γιώργος Τσακίρης ξενάγησαν στην έκθεση τη Δρ. Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού, η οποία σχολίασε την ιδιαίτερη αυτή έκθεση και το ιδιαίτερο αυτό συμπόσιο, αναφερόμενη στην θέληση του ανθρώπου να ξεπερνάει πάντα τα όρια, το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών ανα τους αιώνες.

Η έκθεση εκτός όλων των άλλων σηματοδοτεί και την έναρξη του πρότυπου εν πλω διεθνούς αρχαιολογικού συμποσίου με τίτλο “Πολιτιστικά λιμάνια από το Βόρειο Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά – Σύγχρονα δίκτυα”, που ξεκινάει το Σάββατο 22 Αυγούστου από τον Πειραιά και θα καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από 7 ημέρες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ολοκληρώθηκαν με την συναυλία από την ορχήστρα “The Underground Youth Orchestra” με έργα ελλήνων και ξένων συνθετών.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.